пʼятницю, 8 січня 2016 р.

Як об'єктивно оцінити учня?

Нещодавно закінчився І семестр. І знову, гостро постало питання об'єктивного оцінювання результатів навчальної діяльності учня. Мабуть, кожен вчитель неодноразово стикався із невдоволеністю учнів, батьків поставленою оцінкою.  Будь який сумлінний педагог  ставив собі запитання - наскільки правильно проведене оцінювання. Особисто мені завжди хочеться бути максимально чесною перед своїми вихованцями та перед собою. А як це правильно зробити? Коли існують критерії оцінювання навчальної діяльності учнів з одного боку і цілої низки суб'єктивних факторів з іншого. Все, справді, не так просто. 
Спроби вирішити цю проблему відбувались десятиліттями, але жодна школа в жодній країні так і не має простих і надійних засобів, які забезпечують об'єктивне оцінювання.
На сьогоднішній день більшість країн світу здійснює перевірку знань учнів, студентів через систему тестів, хоча і вона не є досконалою.в об'єктивності оцінювання. Однак правильно складені тестові завдання, добре підібрана шкала оцінювання зводить вплив субєктивних факторів до мінімуму. Тому у своїй практиці я часто використовую програму компютерного тестування MyTest. Перевагами  цієї програми є мінімум витрат часу на створення тестових завдань та  отримання надійних підсумків контролю. Пропоную ознайомитися із можливостями використання цієї програми на уроках історії, клацнувши на картинку із посиланням.  
Скачати програму можна за адресою: http://mytest.klyaksa.net/htm/download/index.htm

16 коментарів:

Смерека Олександра сказав...

Колего, повністю з Вами згідна. Використовуючи комп'ютерне тестування, невдоволення в учнів повністю пропадає. І ще це хороший старт для підготовки до ЗНО.

Unknown сказав...

Це досить ефективний спосіб оцінювання. Дякую за упорядковані матеріали.

Наталя Амброшко сказав...

Дуже цікава стаття)

Unknown сказав...

Хороше вирішення проблеми. Тільки комп'ютерів замало в нашому НВК.

Оля Чепак сказав...

Актуальне питання, а також корисна підказка щодо тестування учнів також з інших предметів.

Cвітлана Панчук сказав...

Дякую Ірині Миколаївні за допомогу у створенні історичних тестів. Вони дійсно допомагають об'єктивно оцінити знання учнів.

Зелена Оксана сказав...

Як це можна використати.

Unknown сказав...

Така форма оцінювання сприяє підвищенню інтересу до навчання і є достатньо об'єктивною.

Надія сказав...

Така форма оцінювання сприяє підвищенню інтересу до навчання і, головне, є достатньо об'єктивною і справедливою.

Світлана Панчук сказав...

Ваша робота у впровадженні ІКТ на уроках завжди була цікавою. Ви постійно запроваджували щось нове, апробовували його , і ці апробації інші вчителі вже з легкістю впроваджували у свою роботу. Дякую Вам за Вашу творчість. А щодо використання тестових завдань під час оцінювання учнів, то це справді активізує їхню навчальну діяльність і дає можливість не тільки вчителеві оцінити учня об'єктивно, але й учневі бути впевненому у цій об'єктивності.

Unknown сказав...

також використовую програму "май тест". а комп'ютерів більше нам у школи не завадило б.

Igor сказав...

Дуже корисна публікація для вчителів.

halia сказав...

Мене теж хвилюють проблеми, викладені у вашій статті. Обов'язково використаю цікаві думки, пропозиції і методику у своїй роботі. Щиро дякую за вашу плідну працю. Бажаю творчих успіхів, наснаги у праці і вдячних учнів.

Iryna сказав...

Дякую за схвальне поцінування моєї праці.
Щодо запитання п. Оксани - "Як це можна використати ?", - хочу зазначити, що програма дуже легка у користуванні. Спочатку потрібно завантажити її на комп'ютер за вказаною у статті адресою, обрати мову, ознайомитись із інструкцією роботи з програмою і починати працювати. Якщо буде щось незрозуміло - звертайтесь. Спробую допомогти. Зразки окремих тестових завдань я виставила у рубриці "Професійна майстерня". Завантажте і користуйтесь.

Любов Євгенівна сказав...

Ви - талановита особистість. Бажаю плідної праці, успіхів. Хай кожен день в цьому році буде вдалим та цікавим!

Анонім сказав...

Тестування як ефективний спосіб перевірки знань знаходить в школі все більше застосування. Результат отримуємо практично відразу після закінчення тесту. Творчих успіхів.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...